Webáruházunk sütiket használ, a felhasználói élmény javítása érdekében. Ezek személyes adatokat nem tárolnak. Adatkezelési Tájékoztató »
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Rakukerámia

Rakukerámia

[scroll down for English]

Régi álmunk volt, hogy a kerámia mate tökök terültén egy helyi keramikussal, művésszel együttműködve hozzunk létre valami izgalmasat, valami újat. A választás végül a tradicionális japán teaszertartáshoz kötődő Raku technikával készülő egyedi kerámiákra esett. Ebben a posztban röviden szeretnénk bemutatni, hogy mi is az a Raku technika.

Reméljük a végeredményben Nektek is annyi örömötök telik majd, mint nekünk!

A Raku Japánban alakult ki a XVI. század elején. Filozófiája a zen buddhizmuson alapszik, kezdetben a hagyományos japán teaszertartásokhoz kötődött. A Raku jelentése: „a szabadság élvezete”. A kerámiák letisztult egyszerűsége és művészi kivitelezése a zen filozófia alapelveit tükrözik, betekintést nyújtanak a dolgok valódi természetébe.

A Raku kerámiák készítési folyamata minden esetben izgalmas és kiszámíthatatlan. Minden egyes darab egyedi és megismételhetetlen, letisztult és természetes. A Raku kerámiák mindig kézzel készülnek. Maga az alkotás folyamata egy meditációs állapot. Úgy tartják, hogy ha kellően saját magunkra összpontosítunk egy Raku tárgyat szemlélve, megláthatjuk benne saját lelkünket és létünk értelmét.

A Raku kerámiák megalkotásában mind a négy őselemnek fontos szerepe van, egy teljes Föld – Tűz – Levegő – Víz ciklus teszi őket igazán harmonikussá. A tárgy Földből és fém-oxidokból épül fel, az agyagot és a mázakat Tűz formálja át a kemencében, az onnan kikerülő, vörösen izzó alkotások azonnal faforgácsba vagy más éghető anyagba kerülnek, itt kerül sor a másodlagos redukcióra, az oxidokban gazdag mázak átalakulására. A Levegő változó oxigénszintje alakítja ki a felületek változatos mintáit, míg végül a Víz tesz pontot a folyamat végére.

A Raku egy alacsonytüzű, redukciós égetési technika, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a frissen kiégetett mate tökök még nagyon enyhén vízáteresztőek lehetnek. Esetükben is a természetes tököknél alkalmazott érlelés („curar el mate”) folyamatát kell követni. Ez a módszer egyszer-kétszer megismételve lezárja az agyag pórusait, így a tökök belülről vízzáróak lesznek. A folyamat során a máz hajszálrepedéseit a kiizzadt mate megfesti, így nyeri el végleges formáját a kerámia.

 

(Raku mate tök sorozatunk Károlyi Ildikó kerámikussal történő együttműködés eredménye. Ha a Neked leginkább tetsző darab nem elérhető, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot, így akár a későbbi elérhetőséget, akár az előrendelés lehetőségeit is egyeztetni tudjuk)

 

If you love real art, the Raku series of mate gourds is for you.

There is always excitement and unpredictability in the process of creating Raku. Each piece is unique, modern and natural. Crazing and oxidation pattern differ by vessel to vessel.

The Raku series of gourds is a result of cooperation with a Hungarian artist, Károlyi Ildikó.

Raku is a Japanese pottery technique present since the XVI century. Initially it was used for the Ceremonial Tea Ware. It has its roots in the Zen Buddhism philosophy of simplicity and insight into the true nature of things.

The vessels are always hand-shaped. Creating a Raku piece is a form of meditation. It is believed that if we are alert to ourselves, in contemplating the Raku form, we will recognize in it our own Spirit and Meaning. Raku means "enjoyment", "comfort" or "ease".

Raku objects are born in an Earth, Fire, Air, Water cycle. All four elements are used during the creation of each item to maintain harmony. The vessel is made out of Earth and metal-oxides, Fire transforms the clay and glazes in the kiln, the incandescent ware is removed from the kiln and immediately buried in wood shavings. Differences in oxygen levels in the Air cause patterns to form on the surface, these are fixed by quenching in Water.

Due to Raku technique the freshly burned vessel might be slightly leachy. Using the traditional “curar el mate” process – as it should be done in case of natural gourds – will close the pores of the clay. After repeating the process once or twice, the vessel will be waterproof. It forms an additional exciting step in the process of creation as the mate “sweats” through the micro-cracks of the clay, paints it and gives the final form to the ceramic.

(If the piece you like is not available at the moment, please contact us for information about future availibility.)