Webáruházunk sütiket használ, a felhasználói élmény javítása érdekében. Ezek személyes adatokat nem tárolnak. Adatkezelési Tájékoztató »
Termékek Menü

A yerba mate elkészítése

Ezen az oldalon a yerba mate tea elkészítésének Dél-Amerikában elterjedt, a termesztők által ajánlott módjait mutatjuk be. A lenti leírásokat követve rendkívül erős, tömény italt kapunk. Természetesen ízlés szerint az ajánlottaknál kevesebb yerba matét adagolva is nagyon finom, frissítő ital készíthető.

További ötletek és receptek az élkészítéshez itt: Yerba mate receptek

Yerba Mate tea

Töltsd a mate tököt körülbelül ½-ig - ¾-ig yerba matéval. Egyik kezeddel takard le és alaposan rázd össze. Tartsd úgy a mate tököt, hogy a yerba mate az egyik oldalára dőljön, így szabad helyet hagyva a másik oldalon.
Önts a szabad helyre egy kis meleg vizet úgy, hogy az ne lepje el teljesen a yerba matét. Hagyd állni 1-2 percet, majd helyezd a mate tökbe a bombillát.
Óvatosan önts hozzá forró vizet (max. 80-85°C) úgy, hogy a yerba mate továbbra is az egyik oldalon maradjon. Fogd be a bombilla végét, hogy megelőzd az eltömődését.
A mate tea elkészítésének titka a víz hőmérséklete. Nem szabad forrásban lévő vízzel leönteni a yerba matét, mert 100°C-on már elveszíti pozitív tulajdonságainak jó részét és az ízében is nem kívánt jegyek jelennek meg. A matét többször feltöltheted forró vízzel, így egy adagból akár 1 liter kiváló mate tea is készíthető

Tereré

A tereré yerba matén alapuló hideg, frissítő ital, melyet előszeretettel fogyasztanak Dél-Amerika számos országában. Elkészíthető csak vízzel is, de adható hozzá citrom-, narancskarika vagy akár gyümölcslé is. Elég egy kis jeget hozzáadni és már élvezhetjük is nyári frissítőnket!

   Töltsd meg a poharat körülbelül ½-ig - ¾-ig yerba matéval.
  Egyik kezeddel takard le és alaposan rázd össze. Tartsd úgy a poharat, hogy a yerba mate az egyik oldalára dőljön, így szabad helyet hagyva a másik oldalon.
  Erre a szabad helyre önts egy kis hideg vizet anélkül, hogy az a yerba mate felső részét benedvesítené. Várj egy kicsit, amíg a yerba mate felszívja a vizet.
  Helyezd a bombillát a pohárba úgy, hogy közben hüvelykujjaddal befogod a végét.
  Öntsd fel hideg vagy jéghideg vízzel. Ízlés szerint adhatsz hozzá citromlevet, mentát, citromfüvet is.

 

Yerba Mate Tea Választó

Segítség a mate tea kiválasztásához - a yerba maték főbb típusainak rövid leírása és összehasonlítása.

To return to the homepage press "Tovább".