Webáruházunk sütiket használ, a felhasználói élmény javítása érdekében. Ezek személyes adatokat nem tárolnak. Adatkezelési Tájékoztató »
Termékek Menü

Yerba matéval a vastagbél rák ellen

Úgy tűnik, hogy Dél-Amerika őslakosai tudták, hogy mit csinálnak amikor évszázadokon keresztül itták a yerba mate teát gyógyító hatása miatt.

A legújabb kutatási eredmények kimutatták, hogy az emberi vastagbél rák sejtek elpusztulnak, ha egy csésze yerba mate teának megfelelő bioaktív összetevőnek vannak kitéve.

“A yerba mate teából származó koffein nem csak a rákos sejtek halálát okozta, hanem jelentős gyulladási markereket is csökkentett. Ez azért fontos, mert a gyulladások elősegíthetik a rákos állapot előrehaladását.” – nyilatkozta Elvira de Mejia, a kutatás vezetője.

A kutatók yerba mate teából nyert caffeoylquinic savval (CQA) kezeltek emberi vastagbélrák sejteket. Ahogy növelték a CQA koncentrációját, a rákos sejtek apoptosis következtében meghaltak. “Egyszerűen fogalmazva, a rákos sejt elpusztítja önmagát mert megsérül a DNS-e”- összegezte Mejia.

 

Források:

  1. http://news.aces.illinois.edu/news/compounds-mate-tea-induce-death-colon-cancer-cells
  2. http://nutrsci.illinois.edu/content/elvira-demejia
  3. "Dicaffeoylquinic acids in Yerba mate (Ilex paraguariensis St. Hilaire) inhibit NF-?B nucleus translocation in macrophages and induce apoptosis by activating caspases-8 and -3 in human colon cancer cells"
  4. Sirima Puangpraphant, Mark A. Berhow, Karl Vermillion, Greg Potts and Elvira Gonzalez de Mejia
  5. Molecular Nutrition & Food Research, vol. 55, pp. 1509-1522, 2011