Webáruházunk sütiket használ, a felhasználói élmény javítása érdekében. Ezek személyes adatokat nem tárolnak. Adatkezelési Tájékoztató »
Termékek Menü

A yerba mate tea szertartás

A mate elkészítése és felszolgálása mindig a “cebador” feladata, aki általában a házigazda.

Az etikett azt diktálja, hogy az első áztatást a cebador igya meg. Így biztos lehet abban, hogy a mate megfelelő minőségű, valamint neki jutnak az első áztatást jellemző esetleges kisebb szemcsék és kesernyésebb aroma. A mate tököt hagyományosan jobb kéz felé adják tovább a csoportban. Ha a mate tök kiürült, visszaadják a cebadornak, aki megtölti és újra körbe adja.
Ha valaki a csoportból már nem szeretne többet inni, megköszöni és visszaadja a mate tököt a cebador, így jelezve, hogy ő már nem kér többet. Az újratöltés folyamatát addig ismétlik, amíg a yerba mate levelek el nem veszítik ízüket és erejüket. Ekkor “lavado”-nak, kimosottnak hívják. A legjobb minőségű yerba matékat több, mint 10 alkalommal is fel lehet önteni, mielőtt elveszítenék ízüket.