Yerba mate fagyi - Yerba Mate ice cream
(scroll down for English)
Hozzávalók:
3 csésze tej
4 tojás sárgája
5 kanál tejszín
3 kanál yerba mate (helyette mate teát is használhatunk)
Elkészítés:
A tejet felforraljuk a 3 kanál yerba matéval, majd leszűrjük. A tojássárgáját cukorral felverjük, majd fokozatosan összekeverjük a tejjel/mate teával. Lassú tűzön kevergetjük, de levesszük a tűzről, mielőtt forrni kezdene. Hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a tejszínt és újra felverjük. Öntőformába rakjuk és betesszük a fagyasztóba. Annyira kell felverni, hogy a tejszínes krém ne kristályosodjon.
Habcsókkal vagy folyékony karamellel ajánljuk!
Yerba Mate ice cream
Ingredients:
3 cups of milk
4 egg yolks
5 spoons of milk cream
3 teaspoon of Yerba mate
Preparation:
Boil 3 cups of milk with three spoons of yerba mate (It is recommended to add the milk after removing from heat). Remove the mate using a strainer or a fine cloth if you used grounded Yerba mate. Beat the egg yolks together with sugar (use a mixer or blender). Mix slowly with the prepared mate. Cook over low heat and remove before it comes to a boil. Allow to cool. Add cream and stir. Place in a pan and then refrigerate. While in the fridge, continue to beat every so often in order to prevent the cream from crystallizing.
Important: In the fridge the mold should also preferably have a cover. Serve with meringue or liquid candy, as preferred.