Webáruházunk sütiket használ, a felhasználói élmény javítása érdekében. Ezek személyes adatokat nem tárolnak. Adatkezelési Tájékoztató » Rendben
Termékek Menü

Matero Palo Santo - Fa mate kehely fém borítással

Ár:
11.990 Ft

Palo Santo-ból készült elegáns kehely fém borítással yerba mate teához.

180-200 ml 

Elérhetőség: Utolsó 1 db raktáron

Leírás és Paraméterek

Palo Santo-ból készült elegáns kehely fém borítással yerba mate teához.

A Palo Santo (spanyolul "Szent Fa") egy dél-amerikai fa fajta, melynek különleges képességeket tulajdonítanak. A helyi hiedelmek szerint rossz energiák ("mala energia") ellen használják. Ahogy egy helyi mondás tartja:

"Palo santo para limpiar tu casa de la mala energia, palo santo para la buena suerte"
azaz "Palo santo, hogy megtisztítsd házadat a rossz energiától, palo santo a jó szerencséért"

A palo santo használata egészen biztosan visszanyúlik az inka korra és korábbra is. Az indián sámánok és orvosságos emberek füstölőként használták rossz szellemek elűzése és gyógyító szertartások során.

A palo santóból kinyert olajnak (guayacol) nyugtató, relaxáló hatást tulajdonítanak és manapság is előszeretettel használt aromaterápiás célra, illetve különböző kozmetikumok összetevőjeként.

A palo santo feltűnik többek között Gabriel García Márquez híres regényében: a Szerelem kolera idején egyik szereplőjének otthonában palo santo-ból készült kád található.

Maga a fa rendkívül kemény, nehéz megmunkálni, természetes víztaszító tulajdonságú. Nagyon tartós, kopásálló, gomba- és rovarálló. Színe fény hatására megváltozik.

Sokan a materók királyának tartják a palo santo-ból készültet, egyrészt természetes szépsége, másrészt a matéhoz adott különleges aroma miatt.
A palo santo egy rendkívül kemény fa, így fontos, hogy megfelelően felkészítsük a használatra, hogy elkerüljük az esetleges repedések kialakulását és növeljük tartósságát.
Először mossuk meg a materot kívül-belül langyos vízzel. Miután megszáradt, kezeljük valamilyen természetes olajos-zsíros anyaggal. Megfelelő e célra például az olívaolaj és a vaj is. Áztassuk át kívül-belül (főleg belül) amíg a fa magába szívja az olajat/vajat. Ez arra szolgál, hogy eltelítse a fa pórusait és meggátolja, hogy a vízzel való érintkezéskor nagyon táguljon. Sokak szerint érdemes lehet a belsejét akár pár napig is vajban áztatni, mindig figyelve arra, hogy a vaj jól beborítsa. Ha azt látjuk, hogy a fa valahol száraz, kenjük be újra!
Ezt követően mossuk meg ismét meleg vízzel, majd töltsük fel 3/4-ig yerba matéval és öntsünk hozzá egy kis meleg vizet. Ez azért kell, hogy a yerba átadja az ízét a materonak. Hagyjuk így egy napig. Ha szükségesnek érezzük, ismételjük meg a műveletet.
Ezt követően a valaha kóstolt legfinomabb matédat élvezhetjük!.

FONTOS:
A palo santo kehelyből sose dobjuk ki a matét fogyasztás után, hagyjuk mindig nedvesen. Így megelőzhetőek a hidratáció és dehidratáció váltakozása miatt keletkező stressz okozta repedések. Kerüljük a hirtelen, nagy hőmérsékletváltásokat is!

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Kapcsolódó termékek

Nagy méretű, praktikus és könnyen tisztítható rusztikus kerámia mate tök.

330 ml

2.590 Ft
Raktáron

Kézműves tradicionális mate tök mintával. Kiváló minőségű, a tetején fém védelemmel ellátva.

100-250 ml

5.490 Ft
Raktáron
Termék címkék: calabaza, fa, kehely, mate tea, matero, yerba mate