Webáruházunk sütiket használ, a felhasználói élmény javítása érdekében. Ezek személyes adatokat nem tárolnak. Adatkezelési Tájékoztató »
Termékek Menü

Matero Palo Santo - Fa mate kehely fém borítással

Ár:
10.690 Ft

Palo Santo-ból készült elegáns kehely fém borítással yerba mate teához.

180-200 ml 

Elérhetőség: Utolsó 2 db raktáron

Leírás és Paraméterek

Palo Santo-ból készült elegáns kehely fém borítással yerba mate teához.

A Palo Santo (spanyolul "Szent Fa") egy dél-amerikai fa fajta, melynek különleges képességeket tulajdonítanak. A helyi hiedelmek szerint rossz energiák ("mala energia") ellen használják. Ahogy egy helyi mondás tartja:

"Palo santo para limpiar tu casa de la mala energia, palo santo para la buena suerte"
azaz "Palo santo, hogy megtisztítsd házadat a rossz energiától, palo santo a jó szerencséért"

A palo santo használata egészen biztosan visszanyúlik az inka korra és korábbra is. Az indián sámánok és orvosságos emberek füstölőként használták rossz szellemek elűzése és gyógyító szertartások során.

A palo santóból kinyert olajnak (guayacol) nyugtató, relaxáló hatást tulajdonítanak és manapság is előszeretettel használt aromaterápiás célra, illetve különböző kozmetikumok összetevőjeként.

A palo santo feltűnik többek között Gabriel García Márquez híres regényében: a Szerelem kolera idején egyik szereplőjének otthonában palo santo-ból készült kád található.

Maga a fa rendkívül kemény, nehéz megmunkálni, természetes víztaszító tulajdonságú. Nagyon tartós, kopásálló, gomba- és rovarálló. Színe fény hatására megváltozik.

Sokan a materók királyának tartják a palo santo-ból készültet, egyrészt természetes szépsége, másrészt a matéhoz adott különleges aroma miatt.
A palo santo egy rendkívül kemény fa, így fontos, hogy megfelelően felkészítsük a használatra, hogy elkerüljük az esetleges repedések kialakulását és növeljük tartósságát.
Először mossuk meg a materot kívül-belül langyos vízzel. Miután megszáradt, kezeljük valamilyen természetes olajos-zsíros anyaggal. Megfelelő e célra például az olívaolaj és a vaj is. Áztassuk át kívül-belül (főleg belül) amíg a fa magába szívja az olajat/vajat. Ez arra szolgál, hogy eltelítse a fa pórusait és meggátolja, hogy a vízzel való érintkezéskor nagyon táguljon. Sokak szerint érdemes lehet a belsejét akár pár napig is vajban áztatni, mindig figyelve arra, hogy a vaj jól beborítsa. Ha azt látjuk, hogy a fa valahol száraz, kenjük be újra!
Ezt követően mossuk meg ismét meleg vízzel, majd töltsük fel 3/4-ig yerba matéval és öntsünk hozzá egy kis meleg vizet. Ez azért kell, hogy a yerba átadja az ízét a materonak. Hagyjuk így egy napig. Ha szükségesnek érezzük, ismételjük meg a műveletet.
Ezt követően a valaha kóstolt legfinomabb matédat élvezhetjük!.

FONTOS:
A palo santo kehelyből sose dobjuk ki a matét fogyasztás után, hagyjuk mindig nedvesen. Így megelőzhetőek a hidratáció és dehidratáció váltakozása miatt keletkező stressz okozta repedések. Kerüljük a hirtelen, nagy hőmérsékletváltásokat is!

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Kapcsolódó termékek

Nagy méretű, praktikus és könnyen tisztítható rusztikus kerámia mate tök.

330 ml

3.090 Ft
Utolsó 1 db raktáron
Termék címkék: calabaza, fa, kehely, mate tea, matero, yerba mate