Webáruházunk sütiket használ, a felhasználói élmény javítása érdekében. Ezek személyes adatokat nem tárolnak. Adatkezelési Tájékoztató »
Termékek Menü

Dél-Amerika itala: a yerba mate tea II.

Cikksorozatunk második részében a yerba mate tea fogyasztás szokásait mutatjuk be.

A yerba mate tea Argentína, Brazília, Uruguay és Paraguay tipikus itala. Ezekben az országokban a matét mindenhol, minden időpontban, minden korosztály, minden társadalmi és kulturális csoport előszeretettel fogyasztja. Híres és hétköznapi emberek, valós és kitalált személyek egyaránt.

A yerba mate teát jellemzően mate tökből, bombillával isszák. A kávétól és a teától eltérően bárhol könnyen elkészíthetünk egy matét, csak egy termosz forró vízre van hozzá szükség.

A yerba mate teát ihatjuk egyedül, vagy társaságban is. Lalo Mir, argentin újságíró szavaival élve „a mate beszélgetésre késztet, ha társaságban vagy és gondolkodásra, ha egyedül” („el mate te hace conversar si estás con alguien y te hace pensar cuando estás solo”).

Gyakran hallani az alábbi kifejezéseket Dél-Amerika szerte:

¿tomamos unos mates? (Iszunk egy matét?)
¡pasa a tomar unos mates cuando quieras! (Gyere át egy matéra, amikor gondolod!)
¡te espero con unos mate! (Várlak egy matéra!)

Ezek a szavak egyszersmind meghívást takarnak egy nyugodt, hosszabb beszélgetésre is. A mate fogyasztása rítus és társadalmi esemény is egyben, mely arra késztet, hogy egy pillanatra megálljunk a rohanással. A yerba mate fogyasztásában van valami mágikus is: ötletek születnek, történetek vándorolnak és létrejön egy igazi közösségi érzés.

 

A mate

A mate szó eredete a kecsua „matí”-ra vezethető vissza és kis tököt jelent. Azt a tökből készült edényt hívták így, amiből a teát itták.  A guaraní indiánok „Caaigúa” nevezték a mate tököt. Hogy mégis inkább a kecsua elnevezés terjedt el, annak egyszerű oka van: a spanyolok számára könnyebben kiejthető volt. A spanyol nyelvben a mate szó kettős jelentéssel bír: egyfelől használják a mate tökre (spanyolul „calabaza”), másfelől a yerba matéból készült főzetre is. Magát a tea alapanyagául szolgáló növényt ill. az abból készült tea füvet „yerba mate”-nak, azaz „mate fű”-nek nevezik.

A mate tök hagyományosan egy a lopótökkel rokon Lagenaria fajtából készül, melyet – a magyarokhoz hasonlóan - a dél-amerikai indiánok folyadék tárolására és hangszerek készítésére is használtak. Gyakran vésetekkel és festéssel díszítették. azokon a területeken ahol nehéz volt beszerezni, bőrökkel óvták a sérüléstől.

A XVII. század második felében a mate luxuscikké vált, a mate tök megjelent a legelegánsabb szalonokban is. Ennek következtében gyakorivá vált a nemesfém díszítés, sokszor az egész mate „tök” ezüstből készült. Néha a matét fából, agyagból vagy kókuszdióból is készítették. A növényi eredetű maték közös tulajdonsága, hogy használat előtt érlelni kell őket.

 

A bombilla

A spanyolok érkezte előtt a guaraník a fogaikkal szűrték ki a mate leveleket. A spanyolok számára ez a megoldás nem volt elég elegáns, így kezdetben kifejezetten erre a célra készített kanalakat használva tartották a yerba matét a mate tök egyik oldalában. Ez fejlődött azzá az eszközzé, amit ma „bombillá”-nak hívunk.

A bombilla egy nádból vagy fémből készült szívószál, az egyik végén szűrővel. A spanyol kolóniák tehetséges ezüstműveseinek köszönhetően az idők folyamán rendkívül változatos formájú és díszítésű bombillák születtek.

 

A yerba mate tea elkészítése

A yerba mate tea elkészítésének és fogyasztásának számtalan változata létezik. Ihatjuk melegen vagy hidegen jégkockával (tereré). Ihatjuk magában (mate amargo) vagy édesíthetjük ízlés szerint cukorral, mézzel (mate dulce).

Újabban egyre népszerűbbek az ízesített yerba mate teák és a yerba matét tartalmazó koktélok is. Gyakran ízesítik a yerba mate teát mentával, citrommal, naranccsal vagy zöld almával. A még fokozottabb hatás érdekében létezik gyógynövényekkel kevert változata is. Igazi szerelmesei akkor sem feledkeznek el róla, amikor kikapcsolódásra kerül a sor: izgalmas kombinációt alkothat whiskyvel, rummal vagy akár a lengyel bölényfüves Żubrówkával is.

Az elkészítésének egy szigorú szabálya van: nem szabad 80°C-nál melegebb vizet adni hozzá , mert egyrészt elveszíti pozitív hatásainak jórészét, másrészt kellemetlen, keserű mellékízt kap.

Olvasd el három részes sorozatunk többi részét is: 

Spanyol gyakorlásként 10 titok egy profi mate készítő bajnoktól: