Webáruházunk sütiket használ, a felhasználói élmény javítása érdekében. Ezek személyes adatokat nem tárolnak. Adatkezelési Tájékoztató » Rendben
Menü Menü
   

Dél-Amerika itala: a yerba mate tea I.

A yerba mate a tupí-guaraní indián kultúrák öröksége, fogyasztása egész Dél-Amerikában elterjedt és egyre népszerűbb Európában is. Értékes vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns forrás. Cikksorozatunkból most megismerheted a maté tea történetét és felhasználását!

 

A yerba mate vitalizálja a szervezetet, elmulasztja a fáradtság érzetet. Értisztító hatású és csökkenti a koleszterin szintet is. Erősíti az immunrendszert, enyhíti az allergiás tüneteket. Fogyókúrák, méregtelenítések hatékony támogatója.

A yerba mate alapvető élelmiszer volt a guaraní indiánok számára. Törzseik Paraguayban, valamint Argentína, Brazília, Bolívia és Urugay egyes részein éltek és élnek napjainkban is.

A prehispán időszakban a guaraník agyag edénykékből, főzetként itták a yerba matét. Mivel nem használtak „bombilla”-t (azaz szűrős szívószálat), a teát a fogaikkal szűrték, a szájukba kerülő mate füvet pedig kiköpték. A hideg teát gyakran itták üreges nádacskákkal is. Ebben az időszakban még gyakori volt az a mára már eltűnt szokás, hogy az őserdőben tett hosszú útjaik során yerba mate leveleket rágcsáltak.

A yerba mate a guaraní kultúrában kultikus, rituális szereppel bírt, valamint gyakran használták fizetőeszközként más törzsekkel folytatott cserekereskedelem során. Úgy tartották, hogy miután az istenek befejezték a világ teremtését, mind összegyűltek és mate teát ittak. Egy legenda szerint a yerba matét Tup, a jó isten adta az embereknek, hogy segítse őket.

A guaraní földre érkező spanyolok átvették az indiánoktól a yerba mate tea fogyasztás szokását, a yerba matét pedig „Hierbas del Paraguay”-nak, azaz paraguayi fűnek nevezték. Kezdetben fogalmuk sem volt arról, hogy a levelek egy őserdőben növő fáról származnak.

A XVI. század vége felé érkeztek az első jezsuiták azzal a céllal, hogy megtérítsék a guaraníkat. Kezdetben tiltották a fogyasztását mert az ördögtől valónak tartották, de a későbbiekben elfogadottá vált és előszeretettel használták másnaposság, egyes mérgezések és skorbut kezelésére.

1645-ben a jezsuiták megkapták a yerba mate kereskedelemre vonatkozó királyi engedélyt és megkezdték termesztését. Ezt követően a yerba mate kereskedelem fokozatosan fő bevételi forrásukká vált, mely után Spanyolország királyának adóznak. A szervezetre gyakorolt pozitív hatásai és a yerba mate értéke miatt ebből az időszakból származik az „oro verde”, a zöld arany elnevezés.

A XVIII. század közepére a yerba mate fogyasztása a dél-amerikai társadalom minden rétegében elterjedté vált, de minden réteg a saját szokásai szerint készítette és fogyasztotta a mate teát. Például Buenos Aires-ben szinte minden család rendelkezett mate edénnyel. Sőt, gyakran kettővel is: külön az édes és külön a keserű mate teának. A yerba mate tea kereskedelem virágzó üzletággá vált, egészen addig, míg 1767-ben III. Károly el nem rendelte a jezsuiták kiűzését. A jezsuiták által alapított települések lassan elnéptelenedtek, az ültetvényeket visszahódította az őserdő. A yerba matét ismét csak az indiánok gyűjtötték be az őserdőben, természetes lelőhelyén. Csak a XX. század első felében élesztették fel újra a yerba mate termesztést és jezsuiták régi ültetvényeinek a helyén, és csak ezt követően hódította meg újra a kontinenst.

Olvasd el három részes sorozatunk többi részét is: 

Egy rövid videó a guaraní törzsről, amint a szellemi vezetőjük egy legendát ad elő guaraní nyelven (spanyol felirattal):

English

 

Akciós termékek

Eredeti klasszikus yerba mate tea Paraguayból
+ Stílusos rozsdamentes bombilla (17,5cm)

4.180 Ft 3.690 Ft

Egy klasszikus argentin yerba mate, ahogy a misszionáriusok szerették.
250g

ÉRTÉKCSÖKKENT TERMÉK, KICSIT SÉRÜLT CSOMAGOLÁSSAL.

1.490 Ft 1.000 Ft

Eredeti klasszikus Piporé yerba mate tea Argentínából
+ Stílusos rozsdamentes bombilla (17,5cm)

4.180 Ft 3.690 Ft
Top termékek

Eredeti Taragüi yerba mate tea csak levelekből, szárak nélkül.
Argentína kedvenc márkája!

2.890 Ft

A legismertebb és legjobb klasszikus yerba mate tea Paraguayból.

2.490 Ft

Kizárólag az első begyűjtés legjobb minőségű zsenge leveleit használják fel hozzá.

2.690 Ft
Keep Calm & Drink Yerba Mate
Hírlevél feliratkozás