Webáruházunk sütiket használ, a felhasználói élmény javítása érdekében. Ezek személyes adatokat nem tárolnak. Adatkezelési Tájékoztató » Rendben
Menü Menü
   

Dél-Amerika itala: a yerba mate tea I.

A yerba mate a tupí-guaraní indián kultúrák öröksége, fogyasztása egész Dél-Amerikában elterjedt és egyre népszerűbb Európában is. Értékes vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns forrás. Cikksorozatunkból most megismerheted a maté tea történetét és felhasználását!

 

A yerba mate vitalizálja a szervezetet, elmulasztja a fáradtság érzetet. Értisztító hatású és csökkenti a koleszterin szintet is. Erősíti az immunrendszert, enyhíti az allergiás tüneteket. Fogyókúrák, méregtelenítések hatékony támogatója.

A yerba mate alapvető élelmiszer volt a guaraní indiánok számára. Törzseik Paraguayban, valamint Argentína, Brazília, Bolívia és Urugay egyes részein éltek és élnek napjainkban is.

A prehispán időszakban a guaraník agyag edénykékből, főzetként itták a yerba matét. Mivel nem használtak „bombilla”-t (azaz szűrős szívószálat), a teát a fogaikkal szűrték, a szájukba kerülő mate füvet pedig kiköpték. A hideg teát gyakran itták üreges nádacskákkal is. Ebben az időszakban még gyakori volt az a mára már eltűnt szokás, hogy az őserdőben tett hosszú útjaik során yerba mate leveleket rágcsáltak.

A yerba mate a guaraní kultúrában kultikus, rituális szereppel bírt, valamint gyakran használták fizetőeszközként más törzsekkel folytatott cserekereskedelem során. Úgy tartották, hogy miután az istenek befejezték a világ teremtését, mind összegyűltek és mate teát ittak. Egy legenda szerint a yerba matét Tup, a jó isten adta az embereknek, hogy segítse őket.

A guaraní földre érkező spanyolok átvették az indiánoktól a yerba mate tea fogyasztás szokását, a yerba matét pedig „Hierbas del Paraguay”-nak, azaz paraguayi fűnek nevezték. Kezdetben fogalmuk sem volt arról, hogy a levelek egy őserdőben növő fáról származnak.

A XVI. század vége felé érkeztek az első jezsuiták azzal a céllal, hogy megtérítsék a guaraníkat. Kezdetben tiltották a fogyasztását mert az ördögtől valónak tartották, de a későbbiekben elfogadottá vált és előszeretettel használták másnaposság, egyes mérgezések és skorbut kezelésére.

1645-ben a jezsuiták megkapták a yerba mate kereskedelemre vonatkozó királyi engedélyt és megkezdték termesztését. Ezt követően a yerba mate kereskedelem fokozatosan fő bevételi forrásukká vált, mely után Spanyolország királyának adóznak. A szervezetre gyakorolt pozitív hatásai és a yerba mate értéke miatt ebből az időszakból származik az „oro verde”, a zöld arany elnevezés.

A XVIII. század közepére a yerba mate fogyasztása a dél-amerikai társadalom minden rétegében elterjedté vált, de minden réteg a saját szokásai szerint készítette és fogyasztotta a mate teát. Például Buenos Aires-ben szinte minden család rendelkezett mate edénnyel. Sőt, gyakran kettővel is: külön az édes és külön a keserű mate teának. A yerba mate tea kereskedelem virágzó üzletággá vált, egészen addig, míg 1767-ben III. Károly el nem rendelte a jezsuiták kiűzését. A jezsuiták által alapított települések lassan elnéptelenedtek, az ültetvényeket visszahódította az őserdő. A yerba matét ismét csak az indiánok gyűjtötték be az őserdőben, természetes lelőhelyén. Csak a XX. század első felében élesztették fel újra a yerba mate termesztést és jezsuiták régi ültetvényeinek a helyén, és csak ezt követően hódította meg újra a kontinenst.

Olvasd el három részes sorozatunk többi részét is: 

Egy rövid videó a guaraní törzsről, amint a szellemi vezetőjük egy legendát ad elő guaraní nyelven (spanyol felirattal):

English

 

Akciós termékek
Top termékek

Eredeti Taragüi yerba mate tea csak levelekből, szárak nélkül.
Argentína kedvenc márkája!

2.890 Ft

Kizárólag az első begyűjtés legjobb minőségű zsenge leveleit használják fel hozzá.

2.690 Ft

A legismertebb és legjobb klasszikus yerba mate tea Paraguayból.

2.490 Ft
Keep Calm & Drink Yerba Mate
Hírlevél feliratkozás