Webáruházunk sütiket használ, a felhasználói élmény javítása érdekében. Ezek személyes adatokat nem tárolnak. Adatkezelési Tájékoztató »
Termékek Menü

Chogüí legendája

Chogüí egy guaraní kisfiú volt aki az őserdő mélyén élt szüleivel és törzsével. Chogüí különbözött a többi hasonló korú kisgyerektől. Ahelyett, hogy velük játszott volna, naphosszat az erdőt járta és a madarakkal beszélgetett akiket a legjobb barátainak tartott. Mivel a narancs volt a kedvenc gyümölcse, gyakran felmászott egy narancsfa csúcsára, hogy az édes gyümölcsből egyen és dallamos melódiákat játsszon furulyáján. Ilyenkor az erdő madarai mind köré gyűltek és gyönyörű énekükkel válaszoltak zenéjére.

Édesanyja minden reggel mikor dolgozni ment, kérte őt, hogy maradjon otthon, mert az erdő tele van veszéllyel. Ő mindig megígérte, hogy szót fogad, de az esetek többségében mégis elcsatangolt az erdőbe, hogy kis barátaival zenéljen. Egy napon egy magas narancsfa tetejéről figyelte az ösvényt, melyen édesanyja szokott hazajönni, hogy időben észrevegye őt és hamarabb érjen haza. De annyira belefeledkezett édes melódiájába, hogy észre se vette édesanyját mikor elhaladt a közeli ösvényen. Édesanyja mikor hazaérve üresen találta házukat, hangosan kiáltozva hívta fiát. Chogüí, mikor meghalotta édesanyját, olyan gyorsan akart lemászni a fáról, hogy lábai megcsúsztak, ő a mélybe zuhant és szemei örökre lecsukódtak.

Mikor a madarak megértették, hogy a kis Chogüí meghalt, az erdőre csend borult és még az ég is elsötétült és a legszomorúbb alkony borult az erdőre. Az erdő összes madara felrepült és egy kék virággal tért vissza csőrében. Hoztak mindenféle illatú, formájú és méretű virágot, de az összes kék volt. Jól emlékeztek, hogy a kék virágok voltak Chogüí kedvencei és így akarták leróni tiszteletüket kis barátjuk előtt. Az erdő közepén lassan növekedett a kék virágok szőnyege, mely fölött madarak röpködtek a szivárvány minden színében. A madarak varázslatos énekükkel kérték Tupa istent, hogy tegyen csodát és változtassa a kis Chogüit madárrá.

A legenda szerint a virágok tengere alól egy kék madárka repült ki azt dalolva, hogy „chogüi,chogüi!”. Ezt követően minden nap elkísérte dolgozni édesanyját, dalolt és narancsot csipkedett.

 

Chogüí legendájának népzenei feldolgozása Julio Iglesias előadásában: